Održan 50. „Ilegalac na Starom gradu – Vasin lučonoša“

autor objavljeno maj 31, 2017 | Komentari su isključeni

Održan 50. „Ilegalac na Starom gradu – Vasin lučonoša“

Održana je još jedna tradicionalna akcija Odreda!

U periodu od 26 – 28. maja 2017. godine boravili smo na Donjem gradu na Kalemegdanu i obeležili pedesetu akciju „Ilegalac na Starom gradu“. Ovogodišnji, jubilarni, Ilegalac protekao je u duhu tradicije kao svojevrsno putovanje kroz vreme „Vasinog lučonoše“, gde su učesnici imali priliku da osete kako se iskra izviđaštva prilagođavala i opstajala sve ove godine. Učestvovali su Odredi iz Beograda, ali i naši dragi gosti iz Niša, Novog Sada, Vranja i Podgorice. Jubilarni Ilegalac uveličali su svojim prisustvom Marijana Tonić, zamenica starešine Saveza izviđača Srbije, Marko Petrović, predsednik DESMOSa i Milan Cerovac, predstavnik GO Stari grad.

Otvaranje akcije se održalo 27.05. na platou kod spomenika Pobednik, a zatim je 15 ekipa pošlo u potragu za svojim sledećim izazovima. Naši najmlađi, poletarci i pčelice, istrazili su ceo Kalemegdan i njegove skrivene delove. Putovanjem kroz vreme, saznali su koji su to istorijski događaji i izumi doveli do velikih promena, a imali su mogućnost da se i sami oprobaju u aktivnostima koja su bila popularna tada. Stariji su, prelaskom staze po Kalemegdanu i užem centru grada (Starom gradu), naučili kako se naša organizacija menjala kroz vreme, kako su ranije izgledala takmičenja i izviđačka okupljanja, prvenstveno Ilegalac na Starom gradu. U večernjim časovima, zabavu smo nastavili u kampu na Kalemegdanu uz izviđačke igre i poznate zvuke gitare.

Uspehe ekipa možete pogledati u bodovnim listama:

Sve ekipe su imale priliku da  prelaskom staze ispune odgovarajuće zahteve i osvoje posebno priznanje „Lučonoša“. Lučonoša je onaj koji radi dobro i prenosi svoje znanje, sposobnosti i dobre namere  dalje u cilju stvaranja jednog lepšeg sveta za sve nas. Lučonoše, hvala vam za ova divna tri dana!

Kako nam je bilo možete da vidite u našem Flickr albumu i na fejsbuk stranici.

Čestitamo svim pobednicima! Vidimo se!

Posebno se zahvaljujemo članovima OI „N.H. Miodrag Milovanović Lune“ za pomoć u realizaciji našeg jubilarnog Ilegalca. Takođe, ovom prilikom želimo da se zahvalimo i JP „Beogradska tvrđava“, JKP Zelenilo – Beograd, AD „Ruđer Bošković“ i Policijskoj stanici Stari grad bez čije podrške ovogodišnji Ilegalac ne bi mogao biti realizovan.