O Odredu izviđača „Vasa Čarapić“

Odred izviđača “Vasa Čarapić” je nastao 28.12.1952. godine na inicijativu učenika i profesora Prve beogradske gimnazije i od tada uspešno sprovodi izviđački program u svojim jedinicama koji je zasnovan na principima Svetske izviđačke organizacije, najmasovnije organizacije mladih u svetu koja broji preko 32 miliona članova. Od svog osnivanja, do danas, Odred kontinuirano deluje na teritoriji opštine Stari grad, a u okviru Saveza izviđača Srbije i Saveza izviđača Beograda, gde se bavi neformalnim obrazovanjem dece i mladih. Tokom ovog perioda preko 25 000 mladih bilo je uključeno u različite aktivnosti Odreda. Odred izviđača Vasa Čarapić svojim delovanjem ostvaruje misiju izviđaštva, odnosno doprinosi obrazovanju mladih ljudi, kroz sistem vrednosti zasnovan na izviđačkom zavetu i zakonu, pomaže izgradnju boljeg sveta u kome su mladi ostvareni kao pojedinci i imaju konstruktivnu ulogu u društvu. Time se mladi uključuju u proces neformalnog obrazovanja tokom celokupnog perioda njihovog razvoja, primenom posebnog metoda koji svakog pojedinca čini glavnim nosiocem procesa sopstvenog razvoja, osobom koja se oslonja na sopstvene snage, koja je odgovorna, posvećena i spremna da pruži podršku drugima. Odred razvija kod dece i mladih ljubav prema prirodi i životu u njoj, razumevanje za njene zakone i uči ih da čuvaju floru i faunu i ostala bogatstva prirode i uključuje ih u sve akcije zaštite prirode, čovekove radne i životne sredine; svestrano vaspitava svoje članove i razvija kod njih pozitivne osobine kao što su: kreativnost, skromnost, istrajnost, snalažljivost, hrabrost, iskrenost, radost, drugarstvo, poštenje, toleranciju, štedljivost i smisao za život u manjim i većim grupama; razvija kod svojih članova poštovanje ljudi, razvijanje prijateljstva među ljudima i narodima i poštovanje njihovog ličnog, nacionalnog, verskog i političkog ubeđenja.

Promo spot Odreda izviđača „Vasa Čarapić“

Tokom svog postojanja, naš Odred je postigao značajne uspehe na mnogobrojnim manifestacijama i za svoj rad i zalaganje dobio veliki broj plaketa i priznanja među kojima se izdvajaju „Srebrni javorov list sa zracima“, „Zlatni javorov list sa zracima“, „Zlatni izviđački znak“, „Zlatna plaketa izviđačke zastave“. Preko 30 puta je proglašavan za jedan od najboljih odreda u zemlji noseći naziv „Odred orlova“, a naše čete su osvajale zvanja „Četa orlova“. Naš Odred može da se pohvali velikim brojem izviđača sa zvanjem „Izviđač orao“ kao i brojnim nosiocima zvanja „Izviđački instruktor prvog stepena“ i „Izviđački instruktor drugog stepena“. Jedan broj naših članova poseduje odlikovanja „Srebrni javorov list sa zracima“ i „Zlatni javorov list sa zracima“, koja predstavljaju najveća priznanja u Savezu izviđača.

Imajući u vidu stručnost, izviđačko znanje i umešnost u rukovođenju jedinicama, ne treba da čudi podatak da su naši članovi često bili birani za starešine Saveza izviđača Beograda, članove Starešinstva Saveza izviđača Beograda, Saveza izviđača Srbije i Saveza izviđača Jugoslavije ili postavljani na mesto načelnika Saveza izviđača Beograda. Učestvovali su, na ovaj ili onaj način, u organizaciji različitih aktivnosti i manifestacija na nivou Saveza izviđača Beograda, Saveza izviđača Srbije i Saveza izviđača Jugoslavije, kao i na brojnim međunarodnim aktivnostima u okviru međunarodnih servisnih timova.

Tokom svog postojanja Odred je učestvovao u svim značajnijim aktivnostima izviđačke organizacije kod nas i u svetu. Bili smo aktivni učesnici svih deset smotri Saveza izviđača Jugoslavije kao i svim  smotrama Saveza izviđača Srbije. Takođe, imali smo zapaženo učešće i velike uspehe na svim smotrama Saveza izviđača Beograda, na kojima smo dali svoj doprinos kako kao učesnici tako kao i organizatori. Rado se odazivamo pozivima drugih izviđačkih jedinica iz Srbije i redovno učestvujemo na aktivnostima koje one organizuju. Kao predstavnici Saveza izviđača Srbije učesvovali smo na velikom broju međunarodnih aktivnosti od kojih posebno ističemo velike smotre izviđača (na Tajlandu, u Engleskoj, Portugaliji, Mađarskoj, Makedoniji, Rusiji…)  na kojima se okupljaju izviđači iz celog sveta, razmenjuju svoja iskustva i učestvuju u zajedničkim aktivnostima. Naši članovi volontirali su na brojnim međunarodnim aktivnostima kao i u svetskom izviđačkom centru u Kanderštegu – Švajcarska, kao deo međunarodnog servisnog tima, na forumu Svetskog izviđačkog pokreta za program namenjen mladim i odraslim osobama u izviđačkoj organizaciji (na Malti, u Španiji i Sloveniji). Trenutno naš član volontira u češkoj izviđačkoj kancelariji gde pomaže u sprovođenju različitih aktivnosti. Posebno ističemo i to da je naša članica izabrana da bude jedina predstavnica Saveza izviđača Srbije na Svetskom izviđačkom forumu mladih i Svetskoj izviđačkoj konferenciji u Brazilu, koji predstavljaju događaje gde se donose odluke od značaja za Svetski izviđački pokret i gde se planira rad pokreta za naredni period.

Naš rad u lokalnoj zajednici zasnovan je na buđenju i širenju ekološke svesti i promovisanja izviđačkog načina života. Još od osnivanja, mladima nudimo mogućnost da kvalitetno provedu svoje slobodno vreme, vraćajući ih prirodi i zdravom načinu života. Negujemo dugogodišnju saradnju sa humanitarnim organizacijama, poput Crvenog krsta Srbije. Često smo organizovali akcije sakupljanja sekundarnih sirovina (starih novina i staklenih flaša). U više navrata smo organizovali akciju sađenja mladica kao i čišćenja parkova i zelenih površina na teritoriji opštine Stari grad. Učestvovalo smo u brojnim kampanjama kao što su „Očistimo svet“, „Jedan sat za našu planetu“, „Dan borbe protiv pušenja“, „Dan bez automobila“, „Dan planete Zemlje“… U okviru Dana zaštite životne sredine, učestvovali smo u planiranju i realizaciji akcije „5. jun – moj dan“, u okviru kampanje „Oplaneti se – recikliraj!“. Prošle godine podržali smo i priključili smo se akciji „Očistimo Srbiju“ gde su naši članovi učestvovali u čišćenju obala Save i Dunava. Kroz kampanju „100 godina verni prirodi“ podizali smo ekološku svest sugrađana nizom uličnih akcija, a dok smo učešćem na Sajmu zaštite životne sredine promovisali pozitivne ekološke vrednosti.

Svojim učešćem podržali smo akciju „Jevremova – ulica susreta“ i tu priliku iskoristili da se predstavimo i promovišemo naše aktivnosti komšijama sa Starog grada. Odred tradicionalno, maja svake godine, organizuje aktivnost „Ilegalac na Starom gradu“ koja, pored mladih sa naše opštine, okuplja i mlade Beograda i čitave Srbije. Mladi tokom tri dana demonstriraju svoje izviđačke veštine i znanja, upoznaju našu opštinu, njenu tradiciju i znamenitosti i razmenjuju svoja iskustva. Sa osnovnim školama na Starom gradu, Mihailo Petrović Alas, Braća Baruh i Skadarlija ostvarujemo blisku saradnju i većina naših članova pohađa ili je pohađala ove škole. Saradnju ostvarujemo i sa razčličitim organizacijama za decu i mlade kao što su: Dečje srce, Osmeh, Mladi istraživači i odredi izviđača širom Srbije. Veliku pažnju posvećujemo osposobljavanju i usavršavanju naših trenera i lidera, koje redovno upućujemo na seminare i treninge, i koji nakon toga vrše edukaciju, kako u našoj, tako i u partnerskim organizacijama.